We trappen eigenlijk een open deur in wanneer we zeggen dat mensen vandaag de dag in vergelijking met vroeger veel meer aandacht besteden aan het isoleren van hun huis. Het aanbrengen van een kwalitatieve, doorgedreven isolatie mag dan ongelofelijk interessant zijn, het neemt niet weg dat er andere problemen door kunnen ontstaan. Het komt bijvoorbeeld in de praktijk ongelofelijk vaak voor dat mensen bij een goed geïsoleerde woning worden geconfronteerd met vochtproblemen. Het plaatsen van een dampremmende folie kan dat probleem gelukkig voorkomen. Wil jij ook graag ontdekken welke voordelen gebruikmaken van een dergelijke folie allemaal met zich meebrengt? Lees dan vooral snel verder! 

  1. Het ontstaan van vocht in de woning 

Vocht dat in een woning ontstaat is vaak het gevolg van condensatie van de lucht. Dit is het gevolg van het feit dat koude lucht van buitenaf in contact komt met de warme lucht van binnen in huis. Dit noemen we in de praktijk het zogenaamde dauwpunt. Het doel van het plaatsen van folie is om te voorkomen dat het aanwezige vocht zich door kan zetten tot in het isolatiemateriaal. Wanneer het vocht hier wel in slaagt is dat namelijk een groot probleem. Het vocht kan er namelijk voor zorgen dat de isolatiewaarde sterk wordt verminderd. Bovendien is het in het ergste geval ook mogelijk dat de constructie van de woning wordt aangetast. Vocht- en schimmelplekken kunnen zich dan al snel laten voelen in je woning. 

  1. Welke verschillende soorten folies bestaan er? 

De dampremmende folie is niet de enige type folie die er bestaat waar bij het isoleren van een woning gebruik van kan worden gemaakt. Het soort folie waar gebruik van wordt gemaakt is afhankelijk van de situatie waarin ze wordt geplaatst. Bovendien moet er natuurlijk ook worden gekeken naar de ruimte. Een ruimte waarin sprake is van veel vocht zoals bijvoorbeeld de badkamer vereist immers een andere aanpak dan de woonkamer. In ieder geval maken we voor wat folies betreft een onderscheid tussen de hieronder aangegeven opties: 

  1. Damp-open folie; 
  2. Dampremmende folie; 
  3. Dampdichte folie; 
  4. Klimaatfolie;

Voor welk type folie jij uiteindelijk gaat kiezen is dus altijd afhankelijk van de ruimte in kwestie  die je wenst te isoleren. Is het voor jou niet meteen helemaal duidelijk welke folie voor jou de beste keuze is? Dan kan je uiteraard altijd nog de raad van een expert inroepen. 

  1. Waar plaats je de dampremmende folie? 

Hou er tot slot rekening mee dat de folie niet altijd op dezelfde plaats wordt aangebracht. Neem nu bijvoorbeeld de damp-open folie en de dampremmende folie. Voor deze eerste geldt dat ze aan de buitenzijde van de constructie wordt geplaatst. Dat geldt niet voor de dampremmende variant. Deze folie wordt geplaatst aan de binnenzijde van de constructie. De warme kant bevindt zich bij dakconstructies ten allen tijde onder het isolatiemateriaal. Bij het isoleren van gevels betekent dit dat ze aan de binnenkant wordt aangebracht. Hoe dan ook, zou jij graag vochtproblemen in jouw huis willen voorkomen? Dan is het zeker van belang om bij het isoleren gebruik te gaan maken van een bepaalde folie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *