Heb je het altijd maar koud in je eigen huis? Heb je telkens het gevoel dat je een extra trui aan moet trekken om het een beetje behaaglijk te krijgen? Of zet je gewoon iedere keer de centrale verwarming een graadje hoger? Dan wordt het misschien een keer tijd om eens goed na te denken over de isolate van je huis. Er is veel dat je zelf kunt doen. Zo kun je zelf bepalen of het niet eens tijd wordt om isolatiemateriaal aan te schaffen en de zolder eens te isoleren. Nu lijkt dat een beetje gek, jij hebt het koud op de begane grond. Maar wist je dat warme lucht stijgt en dat je dus veel warmte verliest door een niet geïsoleerd dak? Dat is toch zonde!

Gebruik van isolatiemateriaal is niet moeilijk

Om je huis te isoleren kun je heel veel zelf doen. Alleen al het ophangen van een gordijn voor een open trap kan je veel warmte beneden opleveren. Maar wil je het echt goed aanpakken, dan bestel je isolatiemateriaal en stroop je je mouwen op. Ook hier geldt: meten is weten, dus zorg dat je goed meet voor je bestelt. Je zult de afstanden tussen de raggels en het aantal benodigde isolatieplaten of -rollen moeten berekenen. Ook is het handig als je er direct voldoende gipsplaat bij bestelt voor een nette afwerking.

Haal eerst de huidige bekleding van je schuine dak

Ik bedoel dan dus aan de binnenkant. De dakpannen kun je gewoon laten zitten! Gebruik een folie om het waterdicht te maken en plaats raggels om het isolatiemateriaal achter te kunnen bevestigen. Dan plak je de naden nog even dicht met speciale tape en kun je beginnen met het plaatsen van de gipsplaten. Als ik het zo type, is het een fluitje van een cent. En het valt ook best mee. Als je maar weet wat je doet.

Tocht het beneden in de huiskamer?

Controleer dan eens of je kattenluikje wel goed sluit. Door zo'n klein luikje kan veel warmte ontsnappen. Wil je voorkomen dat het luikje open blijft staan, maar wil je wel dat je katten zelfstandig naar binnen en naar buiten kunnen? Dan is een kattenluikje met een chip een goede optie. Je hebt dan ook als voordeel dat je geen vreemde katten in huis krijgt.

Toch nog last van tocht? Dan is het isoleren van de kruipruimte onder je huis wellicht een goed idee. Hiervoor schakel je expert in, dat is echt een klus voor de vakman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *