We kennen de vijg als een tropische vrucht. In de titel van dit artikel staat echter dat vijgenboom winterhard is. Dat geldt inderdaad voor de zachte winters in Nederland. Als de boom de winter niet overleeft, dan komen uit de wortels nieuwe loten. De vijg is een vrucht die al diverse eeuwen bekend is. Circa 9000 A.D. werd de vijgenboom al geteeld. In Europa groeien ze veel in Griekenland en Frankrijk. In Nederland zien we de vrucht hoofdzakelijk in geconserveerde vorm, maar verse vijgen komen we steeds vaker tegen. De officiële naam van de vijgenboom is Ficus carica.

Karakteristieken

Zoals gezegd is de vijgenboom winterhard. De boom is wijdvertakt. De takken zijn knobbelig en omhooggaand. De bast is glad en metaalgrijze van kleur. De lengte die een vijgenboom kan bereiken, is ongeveer 10 meter. De kleur van de vijg is blauw-violet of groen-geel. Die van het vruchtvlees is wit-roze tot aan donkerrood. Behalve het vruchtvlees kan je ook de pitten eten. De bloemen zijn klein en zitten opgesloten. Vanbuiten lijkt de bloem op een onrijpe groene vrucht. Als die zou opensnijden, dan zie je de bloem. Vijgen zijn moeilijk houdbaar en je kan ze het beste direct na de oogst opeten.

In de tuin

De vijgenboom is winterhard in de pot tot -12 ºC, en -18 ºC wanneer in de volle grond gepoot. Vanaf -10 ºC dien je de boom met vliesdoek af te dekken. De vijgenboom staat graag tenminste in de halfschaduw tot in de volle zon. De grond dient veel humus te bevatten en goed doorlatend te zijn. Gedurende de maanden maart t/m augustus dien je een vijgenboom elke 2 maanden 1 keer bij te mesten. Voorkom het uitdrogen gedurende periodes zonder regenval. De meeste vijgen in Nederland zijn rijp ergens gedurende augustus en september. Het snoeien van een vijgenboom doe je in de rustperiode, die in Nederland van november tot februari is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *